De Top 3 van Typex
Vandaag de 8-de editie van 'DE TOP 3 VAN…'. We vragen elke week een stripmaker, schrijver, illustrator of bekende stripliefhebber, wat zijn/haar top 3 favoriete stripboeken aller tijden is. En wat de nummer 1 van die lijst voor hem/haar betekent. Deze week de Top 3 (in willekeurige volgorde) van illustrator | stripmaker Typex:
Afgezien van de strips en auteurs die mij voor eeuwig hebben geïnspireerd, Will Eisner’s Spirit, Harvey Kurtzman’s Mad, Jacovitti’s Pinocchio en alles van Crumb, hier een top 3 van nog verkrijgbare boeken.
'Pim and Francie' - Al Columbia
"Er is bijna niets verkrijgbaar van Al [Columbia]; zo nu en dan een gerucht van een boek en dat is het. Dat maakt zijn duister briljante oeuvre nog geheimzinniger. Dit boek vormt de piek van geheimzinnigheid: er valt amper een touw aan vast te knopen. Is het een schetsboek, een verzameling onaffe verhalen, een Lynchiaanse nachtmerrie of een breuk met het traditionele vertellen? Welnee, het is gewoon een geweldig stripboek! Laat alles los en ga mee op deze trip: wat een lol, wat een ellende, walgelijk en ontroerend. Oh ja, ook nog briljant getekend!!"
'Iedereen Op Claudia' - Sam Peeters
"Het Meest Miskende Boek van de Vaderlandse Stripgeschiedenis. Na Sam [Peeters]’s literaire meesterwerk' In de Schaduw van Mijn Lul', zijn fantastisch tussendoortje 'Fucking Hell' (gemaakt tijdens zijn werk aan Claudia) alweer een tekstloze roman. En wat voor één! Verder kun je hopelijk niet gaan in het afbeelden van allesvernietigende lust en liefde. Vrolijk, gezellig en genadeloos weer- en vormgegeven. Het hele boek is een puur kunstwerk, en toch fijn vermaak. Vrijwel compleet genegeerd door de pers en media."
'David Boring' - Daniel Clowes
"Daniel’s schrijfkunst is ongeëvenaard! Zijn blaadje 'Eightball' was altijd al mindblowing en maf en alle kanten op schietend altijd raak. Maar vanaf 'Ghostworld' namen zijn verhalen een nieuwe vlucht. Er is niemand die zulke mooie dialogen schrijft als Dan [Clowes]. Zijn verhalen zijn zo subtiel, onderkoeld grappig en omfloerst verdrietig, en nooit te uitleggerig of banaal. 'David Boring' is misschien favoriet omdat deze het bizarre van zijn oudere werk vermengd met het dagelijks diepzinnige van alles vanaf 'Ghostworld'. Maar het is moeilijk kiezen, dus weet je wat je doet? Je koopt ze gewoon allemaal. En neem meteen alles mee van Wasco, Windig en de Jong, Erik Kriek, Lamelos, Brecht Evens en Olivier Schrauwen."
Over Typex:
Het werk van striptekenaar en illustrator Typex (1962) is met regelmaat terug te vinden in diverse bladen en media, zoals de VPRO-gids, Vrij Nederland, NRC, Volkskrant, Zone 5300 en OOR. Zijn meest recente graphic novel 'Typex's Andy: Feitelijke fictie. De vele levens van Andy Warhol' is een internationaal succes en inmiddels vertaald naar het Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits.