De Top 3 van Sytse van der Zee

Vandaag de 18-de editie van 'DE TOP 3 VAN…'. We vragen een stripmaker, schrijver, illustrator of bekende stripliefhebber, wat zijn/haar top 3 favoriete stripboeken aller tijden is. En wat deze boeken voor hem/haar betekent. Deze week de Top 3 van illustrator Sytse van der Zee.

'Strips die verwijzen naar de tijd waarin je geboren bent, scenes die om onverklaarbare redenen beklijven, strips over de zinloosheid van ons bestaan en het menselijk tekort, daar ga ik toch het meest voor. Er is heel veel moois en zeker de laatste jaren wordt het beeldverhaal echt volwassen. Typex, Andy, is een fantastische documentaire waarin elke periode uit Warhols leven in een tijdeigen stijl is getekend. Wat zal ik hier dan verder noemen?'

1. 'Blake en Mortimer, Het gele teken' - Edgar-Pierre Jacobs

In de realistisch getekende albums met Blake en Mortimer regent het veel en eindeloos, alsof de apocalyps aanstaande is. De sfeertekening is jaren ’50. De meeste apocalyptische verhalen vind ik niet te doen, maar hier werkt de regen als metafoor! Daarom.

2. 'Allemaal op Claudia' – Sam Peeters

Zonder woorden een compleet verhaal vertellen dat heel goed te volgen is. Over falen, tekortschieten, lust, liefde, geen oppervlakkige kost en tevens komisch confronterend. Een prachtig vormgegeven album ook nog eens. Vandaar.

3. 'Ventilatoren' - Seth

Terug naar de jaren vijftig. Melancholisch verlangen naar de tijd van geboorte. Van Ventilatoren word je niet vrolijk. Alles vertraagt in dit album. De eindeloze monoloog van het personage in hoofdstuk 1, de gedetailleerd in beeld gebrachte en schijnbaar nutteloze handelingen, lichtknopjes aan/uit schakelen, wc doortrekken, eitje koken. Seth laat ons het gebouw zien waar zijn personage geboren werd, leefde en zal sterven. Het gebouw als het leven zelf.

Over Sytse van der Zee

Sytse van der Zee is, naast illustrator, opleidingshoofd Animation Design en Comic Design aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Zwolle. In 2009 begon hij aan de uitdaging om een prentenboek voor volwassenen te maken, dat resulteerde in 'John’s Woodhouse'. Momenteel werkt Sytse aan een kinderprentenboek en aan een boek over een oorlogsvrijwilliger die in Nederlands-Indië terecht komt in de koloniale oorlog waarvoor hij niet tekende.

© 2017 - 2025 Studio Hoekhuis | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel